Takket være et utraditionelt samarbejde mellem en gruppe ældre kvinder i Polynesien og en iværksætter i Stige ved Odense kan danske kvinder nu pleje deres hud med traditionel tonganske olie.
Bag Projekt Kulukulu står Britta Hou, der i 20 år selv har boet i det lille kongerige på den anden side af jorden:
– Da jeg kom til Danmark igen, tænkte jeg på at importere kokosnødde–olie for selv at fremstille naturcreme. Men i stedet slog det mig, at det eneste rigtige var i stedet at importere den olie, lolotonga, som tonganerne selv anvender livet igennem, fra fødsel til død, siger Britta Hou, der selv brugte olien dagligt, da hun boede i Polynesien:
– Olien bruges til alt lige fra hudpleje til massageolie og til at gøre håret smukt. For eksempel vil enhver tonganer med respekt for sig selv smøre lolotonga på hele kroppen efter badet, siger Britta Hou.
I Tonga er denne håndlavede kosmetiske olie altså et helt almindeligt og udbredt hudplejeprodukt, men foreløbig importerer Britta Hou kun 100 liter nypresset olie med fly til Danmark et par gange om året, hvor olien sælges via projektets hjemmeside, www.kulukulu.dk.
Lolotonga
Lolotonga er håndpresset efter en urgammel opskrift af de lokale kvinder og dufter af frodig jungle med en aroma af tropiske planter. Olien er flydende ved kropstemperatur og består udelukkende af olie og saft fra friske kokosnødder, nyplukkede blomster, blade, bark og rødder fra kvindernes egne haver eller fra stranden. Olien indeholder ingen former for tilsætningsstoffer, men udelukkende naturlige antioxidanter.
Fair Trade
Britta Hou køber lolotonga–olien direkte hos ca. 40 ældre kvinder i de to små landsbyer, Hofoa og Vaini på hovedøen Tongatapu. De bliver betalt kontant og til en højere pris end på det lokale marked:
– Dette projekt for ældre fattige kvinder fra yderdistrikterne giver mig en lille indtægt, som jeg ellers ikke ville have chancen til at få, og så er det en fornøjelse at arbejde med i projektet, siger den 83–årige, Lesieli Niu, der lige som mange andre ældre kvinder i Polynesien lever af den øvrige families beskedne indkomst.
Ud over at købe og importere olien skaber projektet også andre små indtægtskilder for øens fattigste:
– De lokale pigespejdere fletter små bånd af barken fra Hibiscus–planten, som vi pynter oliekrukkerne med. På den måde giver vi de fattigste en ny indtægtskilde og får samtidig et både velduftende, smukt og specielt produkt, som forhåbentligt kan sælges i Danmark, siger projektleder Britta Hou, Projekt Kulukulu.
Yderligere oplysninger
Hvis du vil vide mere om Projekt Kulukulu og lolotonga–olien, er du velkommen til at kontakte:
– Projektleder Danmark, Britta Hou, telefon +45 66 11 57 66
– Projektleder Tonga, Maluloa Højelsen, telefon +676 28 426
Billedtekster:
Pix1 Lolotonga
Lolotonga er håndpresset efter en urgammel opskrift af de lokale kvinder og dufter af frodig jungle med en aroma af tropiske planter
Pix2 Lesieli Niu m barnebarn
– Jeg har selv brugt olien i over 80 år, og det gør mine børn og børnebørn også, for olien er god til hudpleje. Når mine børn var syge fx med forkølelse, blev de indsmurt i lolotonga, som ikke indeholder kemikalier eller andre farlige stoffer, siger den 83 årige Lesieli Niu, der selv fremstiller den tonganske olie for Projekt Kulukulu
Pix 3 Opstilling
Den færdige olie sendes med fly til Danmark, hvor den hældes på små glas pyntet med bånd af flettet hibiscus–bark
Læs mere her
tags: Danmark, Odense, Olie, jorden, kemi, projektleder, massage,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar